free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Start
Omhoog

En in 2002 ging de reis naar Portugal. N keertje zuid-europa in. En de warmte tegenmoet. Altijd veel geluk gehad met het weer, engeland, schotland, nix dan lekker weer. Dat geluk zal wel s opraken, dacht ik bij mezelf, dus zuid zuid zuid. (En t geluk ging ook op, maar later daarvan meer).

 

Op de eerste dag nix dan snelweg gezien, de benelux en Frankrijk. Overnacht op motorcamping "camping MOTO" in Montclar sur Gervanne. Voiture Interdit, dus geen auto,s op de camping.

Smorgens weer (redelijk) vroeg op pad, om de Pireneeen te "vinden". (en eindelijk de oorsaaie route de solei te verlaten). Dat heb ik gedaan bij Carcassonne, tussen Breziers en Toulouse. Daar ben ik de D118 opgedoken richting Andorra. Deze weg gevolgd tot de d613, die (met bochten) recht naar Andorra loopt. Als je toch in die buurt komt ook even door Andorra brommen, was mijn idee.

op naar andorrawel n skon weggeske

 

 

 

 

 

 

 

 

Andorra, wel n supermooie weg, die N2-N1, maar wat n touristisch zooitje. Nix dan hotels en druk druk druk. Dat is niet mijn pakkie an. Dus maar in een ruk doorgereden, en t was er nog koud ook (16 graden). vlug weer verder.

 

La Seu d'UrgellOvernacht in La Seu d'Urgell, Net onder Andorra. De temperatuur was hier gelukkig stukken beter.

 

 

Vervolgens de 14 en 26 gevolgd tot Lleida, en daar de Snelweg weer op, richting Portugal. Weer n hele dag snelweg dus.

 

 

 

 

 

 

superweggetje

Vanuit La Seu d'Urgell over de 14 en later 26 kom je over superweggetjes, tussen bergen, en met beneden je n leuk watertje.

 

 

 

 

 

stuw

Het leuke watertje komt uit deze stuwdam die ik n stukje later tegenkwam.

 

 

 

 

 

 

 woestijn

Op de A68 kom je door de woestijn. (in mijn ogen was dit tenminste woestijn). Nix dan zand, met tussendoor flosjes groen. Wel leuk om te zien, maar minder was het dat het waaide als n (pak maar n krachtterm). Niet te filmen, de motor waaide bijna van z'n standaard af, als ie scheef in de wind stond. "Gelukkig" had ik m met rijden recht van vooren...jeeee....pfffff, dan begin je toch te twijfelen of n kuip toch ook niet z'n voordelen heeft.

 

maar goed, na Valladolid de E82 opgestuurd, richting Zamora en Portugal. Na nog n flink stuk over "gewone" wegen, bij Baraganca de grens over, Portugal in. Na 15 km op de Ip4 in Baragnaca aangekomen, en n camping opgezocht. T was mooi geweest voor die dag.

 

De dag erop naar Miranda do Douro. Via de Ip4 terug richting de spaanse grens, en vervolgens de 218 op te draaien, kom je door nog echte oude portugeese dorpjes.

 zomaar n dorpje

Deze foto is van n nog goed stuk van het dorpje. Er zijn ook huizen bij, die zakken letterlijk van ellende in elkaar. Wel onzettend leuk om doorheen te rijden.

 

 

 

 

 

 

 

ezelkar

En je komt er ook nog ezelkarren tegen. Met oude mensen erop, en altijd de hond erbij. Deze was zo mank als wat, en vond wat verkoeling onder de kar, in de schaduw. Ik heb in dat stuk meer ezelkarren gezien dan auto's. Nooit gedacht dat zoiets nog in Europa zou voorkomen. Wel leuk om tegen te komen.

 

 

 

 

vergezicht

Het landschap is er dor en het is er lekker warm. graadje of 35-40. Geel is de overheersende kleur, weer s wat anders dan het groen van thuus. De wegen zijn in dit verlaten stuk van portugal niet echt super, maar wel goed te rijden. Er zitten wel droogtescheuren in, maar er wordt aan gewerkt, en er zijn al veel stukken goed. Je rijdt er ook geen 1 km recht, overal zitten bochten.

 

 

Miranda do Douro

En hier Miranda do Douro. Dit is n oud stadje, wat bijna op de grens ligt met spanje. Het kasteel (links) is n ruine, als gevolg van n krachtige explosie in de 18de eeuw. Er staan slechts n paar muren overeind. Achter de ruine ligt de oude stad. Dit betekend leuke smalle straatjes. Rechts zie je de kathedraal, (zestiende eeuw), met zn 2 torens.

 

 

 

Miranda do Douro

N straatje in Miranda, met op de achtergrond de kathedraal. Deze straat was nog redelijk breed. Aan de andere kant van de ruine ligt het moderne gedeelte van het stadje, met hotels en winkels. Ook hier wordt flink aan de weg getimmert. (jammer? hmm....de sfeer gaat er wel n beetje door verloren, maar in t oude gedeelte merk je er nix van)

 

 

 

Na hier n tijdje rondgestruint te hebben, weer aangestuurd, over de 221, richting Mogadouro. Ook hier weer n kasteel, ruine is n beter woord.

kasteel Mogadouro

Het kasteel torent boven op zn berg boven de stad uit. Er komt hier bijna geen man, en je kunt er op je gemak rondlopen. De hoge toren is afgesloten, maar de lage kun je nog gewoon op. Als je rondkijkt zie je nog gebouwen beneden je die er vast ook bijgehoort hebben, maar nu door de bevolking gebruikt worden. (voor zover ze nog staan).

 

 

 

E802 nabij Trindade

Vanuit Baraganca (wat zelf ook n alleraardige stad is), vertrek ik nu over de Ip4 zuid, richting Guarda. Ook hier vergezichten en temperaturen om van te smullen. De Ip4 is n goed aangelegde doorrijdweg, maar als ik de 102 opdraai, wordt het iets anders. Beetje slechtere weg (nog steeds goed te rijden, maar meer scheuren), en veel meer bochten. Het plakt niet, maar is wel leuk rijden. Dit is net voor Tridade.

 

 

nabij Marialva.

Het mooie dorre landschap, met links achter n dorpje wat tegen de heuvel opkruipt. Temperatuurtjes van (gok ik) rond de 40 graden, vette pret dus. Hier weer goede weg, het wisselt, stukken perfect, stukken iets minder. Dit is nabij Marialva.

 

 

 

 

S'avonds nog eventjes n wandelingetje door Guarda, waarin ook de camping lag.

 

GuardaGuarda is de hoogste stad van Portugal. Het ligt op n hoogte van 1040 M. N flinke stad, met toch nog echte oude (lees smalle) straatjes, met kinderkopjes. Tevens zag ik hier weer iets wat ik dus nooit gedacht had dat ik dat nog s zou zien: ze gooien daar het (groen)afval uit de ruiten naar beneden op straat, waar de zwerfhonden het idee schijnbaar al kenden, het was zo weg. Daar dacht ik toch ff bij mezelf "middeleeuwen....goh". Het had zo gekund.

Er was daar schijnbaar "n feesie". N hoop volk in klederdracht. Erug leuk :).

 

kathedraal guarda

Dit is de kathedraal van Guarda.

 

 

 

 

 

 

almeida

Daags erop richting spaanse grens, naar Almeida. Dit stadje heeft vroeger veel meegemaakt, tijdens "onenigheden" tussen portugal en spanje. Het is n vestingsstadje geworden, omringd door n dik vestingswerk. Op de achtergrond kun je de kannonnen zien staan. Het hele stadje wordt omringd door stervormige vestingswerken.

 

almeidastad(je)

 

Maar binnen de muren ligt n rustig ingeslapen stadje op je te wachten.

 

almeidatoren

 

 

N stuk vestingswerken.

 

poortalmeida

 

Een van de poorten waardoor je binnen de stad kunt komen. Wat me wel opviel was dat de kannonnen op deze brug gericht stonden, ipv verder naar buiten....mischien toch best wel slim gedacht.

almeidaplattebodem

De plattebodem van Almeida.

 

 

 

 

 

 

 

Na Almeida terug naar Guarda.

En over de N18 richting Covilha gereden.

ROOK? BRAAAAND

Net buiten Guarda zag ik n hele dikke rookwolk richting de hemel stijgen....Nu waren er in deze tijd bosbranden hier, en de hoeveelheid rook was toch wel n beetje te veel voor n "huis-tuin-keuken kampvuurtje".

 

belmonte

Hier het kasteel dat boven Belmonte uittorent. Dit is gebouwd rond 1300. Jammer dat het kasteel gesloten was, maar het zij zo. Na n lekker appeltje opgepeuzeld te hebben onder n boompje (het was middag, en de temperatuur was al aardig omhoog geklommen), verder gereden, richting Monsanto.

 

 

 

 

 

 

 

zwart

Na n tijdje gereden te hebben, reed ik door n zwartgeblakerd landschap. Zou dit met die rook te maken hebben, die ik enkele uuren eerder heb gezien?. Vast wel, hier is duidelijk n brandje geweest. N breede band alles zwart.

 

 

 

 

monsanto

Na weer flink richting de spaanse grens te zijn getourd, kwam ik in het plaatsje Monsanto. Dit dorpje heeft ooit n prijs gewonnen voor "het meest portugeese dorpje", en het is inderdaad zwaar de moeite waard. Mooie smalle weggetjes, met kinderkopjes die bijna recht liggen (niet dus), waarover je echt niet met je motor wilt rijden (trust me, been there, done that.) De leukste grap is dat het boven in het dorp doodloopt tegen n rotswand, waarin n smalle doorgang zit. (en je dus je motor moet draaien op n steile weg, met kinderkopjes die wel een cm of 10-15 hoogteverschil hebben, niet leuk. Had ik dan toch bij die parkeerplaats moeten stoppen???....ach ja, oeps). Als je door die doorgang gaat, kom je op n pad dat leid naar de burcht, die boven op de berg staat. Het is n hele klim, maar wel de moeite.

 

 

 

monsantocastle

Van deze burcht is nog best n boel over, en vanaf de muuren heb je n uitzicht over de hele omgeving. Echt super. Het hele dorpje en burcht is absoluut de moeite waard. Bovenop de burcht hoor je helemaal nix. (het was ook windstil), geen vogel..nix. En dat met zo'n uitzicht, en na zo'n klim in n lekkere temperatuur, wauw.

 

 

 

 

En na n cola'tje gepakt te hebben in n cafe'tje om ff uit te puffen, weer op de terugweg richting Guarda, om de volgende dag nog verder af te zakken......maar, het mocht niet zo zijn :(. Vlak voor het plaatsje Sabugal zat ik ff iets anders te doen dan voor me te kijken (das dom....) enn.....

xjrcrash

Daar zat ik dus achter op n auto. En daar was mn motor niet zo blij mee, en ik nog minder. Nu moet ik wel zeggen dat de hulpverlening in portugal niet mis is. In ik denk n kwartiertje stond er n ambulance om mij mee te nemen, en voor mn motor werdt ook gezorgd. (en voor de duidelijkheid, dit was diep in de binnenlanden, met nix dan kleine dorpjes en de dichtbijzijnsde stad was Guarda, en die was nog wel n km of 30-40.) Na eerst naar n eerst hulp post (of zoiets) geweest te zijn, toch naar Guarda gebracht voor foto's van mn voet. Ook nu werd er weer voor mn motor gezorgd...echt bonuspunten.

xjrcrash2.

De voorpoten krom en de uitlaat flink beschadigd, die stond tegen de veer aan.....

 

 

 

 

bigfoot.

Na foto's in Guarda, zei de dok daar "aah joh. nix aan de hand, over n paar dagen loop je weer..."...jaja...niet dus.....Zelf teruggereden naar de camping, maar ik voelde al wel dat rijden niet goed ging..maar ik zou over n paar dagen weer lopen?..hmm...goed. Na goed overleg met mn verzekering (Interhelp, t mag gezegd, ook zij dikke bonuspunten.), met het vliegtuig naar huis gehaald, rijden vonden zij ook geen goed idee, en na n paar uur wist ik het ook wel, zie mn dikke voet. Nog geen 48 uur later stond ik op schiphol. Echt...supersurvice. Dan ben je blij met n goede verzekering, tickets liggen klaar bij t vliegveld, en de taxi wordt wel betaald. Niet normaal, zo snel. (ik was ook wel blij om weg te kunnen, op de camping in guarda, waarop ik n dag heb genixt, was het wel goed vertoeven, daar niet van. Er zat n soort van civile guarde op, die moesten uitrukken bij bosbranden enzoietsvansoortgelijksofzo, allemaal van die kereltjes van 20-30, die weinig te doen hadden. Flink zitten auwehoeren dus, en dat kunnen ze, die portugezen. Daar pakken we hier in holland dan toch te weinig tijd voor, volgens mij. Maar goed, de camping was dus boven op de berg, waar het smiddags even om n uur of 3 n graad of 25 werdt, en dan weer vlug afkoelde naar n graad of 15. Jaah hee zeg, ga ik naar portugal voor de warmte, en wat krijg ik....sjeez. Ook bij die camping goed geholpen, mn motor binnen mogen stallen enzo....overal goed geholpen.

 

Na n week ik dus (weer) naar de dok hier in holland, ging nie goed,,,,opnieuw foto's laten maken en ja hoor gipsfoot

stiekem toch n gipsje. Dus toch erug goed dat ik naar holland ben gekomen, en niet naar die portugeese dok heb geluisterd. Na n dikke 4 weken was mn motor ook weer in holland gearriveerd, en ik heb m (goed) ingerolen tegen n Suzuki GSX 1400. (zie mijn speelgoed). Met pijn in mn hart afscheid genomen van de XJR...ik was er absoluut niet op uitgekeken, ik had er nog wel kmtertje of 100.000 mee willen rijden,,,maar ja. Shit happens.

 

En portugal?...daar was ik dus nog echt niet klaar. Ik ga er zeker naar terug, om de reis "af te maken". En dan dit keer iets beter voor me kijken.....

Superlandje met supertemperatuurtjes en erug vriendelijke mensen. Ik ben alleen bang dat je het over n paar jaar niet meer terugkent. Zo hard als er aan de weg getimmert wordt, (hotels en de weg zelf ook, en alles eromheen), Nu was het nog weinig commercieel, maar dat zal binnen n paar jaar wel anders zijn :(. Vooruitgang noemen ze dat...zeggu zu.