free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Start
Omhoog

Na Portugal dus Zuid-Spanje ingereden, over snelweg E1. Eerst naar Sevilla, en vervolgens naar zuid over weg NIV naar Cadiz.

weg NIV

Langs weg NIV dacht ik echt ff dat ik in nederland was. Alles helemaal plat, en nix dan landbouw. veel graan en velden zoals deze. Heb ik daar zover voor gereden?.

 

 

 

 

 

Vervolgens weg N340 opgedraaid, en naar Tarifa gereden.

Afrika?

 

 

 

 

En hier op de achtergrond op 13 km afstand....Afrika? Door de harde wind (zware storm) veel opstuivend water en met mn ogen kon ik afrika wel zien, maar op de foto's is er niets van terug te vinden. Jammer, Maar ik heb het echt wel gezien.

 

ver zuid

 

 

Maar ach, veel verder zuid kan binnen europa niet meer, dus. Op de achtergrond is militair, daar kan je dus niet op. Tarifa is windsurfparadijs, kwam ik achter. De gekken gaan met zware storm windsurfen, terwijl ik s'nachts allang blij was dat mn tentje heel bleef. Ik heb hier dus ook maar 1 nacht overnacht, en bijna niet geslapen door de herrie. niet normaal.

 

 

afrika

En toch gelukt, het land hier op de achtergrond is afrika. Met eigen oogies goed te zien, op de foto maar net. Ze noemen afrika dus niet voor niets het "donkere continent". Deze foto is gemaakt n stukje voorbij Tarifa, bij n restaurantje. Hier kon je ook foto's zien van hoe het eruit zag als het mooi helder was.

 

 

afrika

Deze foto is op dezelfde plaats gemaakt als de vorige, maar afrika is alweer in de mist verdwenen (voor de foto dan, voor de oogies niet). Ach ja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder over weg N340. N340

Eerst is dit n leuke 1baans weg, wat later wordt dit n stuk snelweg. De 1baansstukkies zijn leuk om te rijden, met mooie uitzichten op de zee, het stuk snelweg is doffe ellende, dwars door de toeristenrommel heen van Marbella en Torremolinos. En terwijl ik over de weg heenreed, langs deze plaatsen af, dacht ik alleen maar.."gassuh". Jemig wat n smog boven die touristenfabrieksteden. De bruine smurrie die tussen de bergen in bleef hangen, lekker boven de stad. Laat maar, wegwezen.

 

N340

Maar n stuk na Malaga wordt de 340 weer 1 baans, en n heeel stuk interressanter. T wordt weer n weg met rechts uitzicht op de rotskust en de zee, links uitzichten over het landschap. Much Better!

 

uitzicht 340

 

Het plastic wat je op de berg ziet, zijn n soort kassen. Dit zal wel tegen de zon zijn, om de gewassen te beschermen tegen de felle zon ofzo....rare jongens die spanjolen. Je ziet er enorm veel. (landschapvervuiling?).

 

 

 

cabo de gata

En hier zit ik n stukkie rechts van Almeria, bij natuurgebied Cabo de Gata. In dit natuurgebied komen (zeggu zu) ook flamingo's voor. Mij ging het meer om de droogte (gemiddeld 128 mm regen per jaar) en de warmte. Ik heb hier op n camping gezeten, vlakbij Cabo de Gata, en van daaruit n prachtig gezicht op het landschap, zoals hier. Eerst n stuk plat, met aan alle kanten op de achtergrond de bergen die omhoog steken. Super!

cabo de gata

Dit zag ik als ik van de camping afreed. Echt wauw.

 

 

 

 

tjoppeltjoppel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

desierto de tabernas

En hier zit ik in de enigste woestijn van europa, de Desierto de Tabernas. K heb hier n lekker dagje rondegetoerd, door plaatsjes als Nijar, Lucainena de las torres, Tabernas, Gergal, Bacares en andere.

desierto

 

N supergaaf landschap als je er van houd (ikke wel dus :D). Als je stopt, en om je heen kijkt, zie je, op n enkel, meestal verlaten, hutje helemaal geen levend wezen. Ze zijn er wel, je hoort de krekels de hele tijd tekeer gaan, en verder is er rust. De warmte viel mij mee, rond de 40 graden.

 

desierto

 

 

 

 

 

desierto

 

 

 

 

Woorden zijn hierbij dacht ik niet nodig, bekijk de foto's maar.

 

 

desierto

 

 

 

 

 

skon weg

 

 

 

En de wegen in dit gebied : super. Redelijk goed asfalt, mooie bochten. Door de warmte is het asfalt wel redelijk glad, en hier uit de bocht vliegen,,,hmm. slecht idee. Maar ik verveelde me geen minuut.

 

kurkboompjes

 

 

 

 

En toch, langs de berm op n enkele plek, nog wat kurkbomen.

 

 

ikke

 

 

Vooruit, ook ik n keer op de foto dan.

 

 

 

 

 

 

tabernas

Deze foto is gemaakt vlak Tabernas. Boven Tabernas rijst n oude burcht uit, die er van n afstand indrukwekkend uitziet. Maar als je dichterbij komt, te voet dus, zie je dat er veel te veel aan gerestaureerd is met gewone bakstenen. Jammer, dat dat zo goed te zien is. Aan de ene kant goed, dat je het verschil zien, maar het stoorde bij die burcht.

 

 

 

bord

En maar ff het bewijsmateriaal op (foto)film gezet, voor de ongelovige thuus. Ik zit dus echt in de woestijn, en dat in europa. Het weggetje rechts gaat naar "Western Leone". In deze buurt zijn diverse westerns opgenomen. Waaronder sommige van  de (ijzersterke) spagettiwesterns van Sergio Leone, ook enkele waarin Clint Eastwood meespeelt. Dat was mijn motivatie om naar dit gebied te rijden. Het pretpark heb ik overgeslagen, dat trekt me niet echt. Ik heb mn eigen pretpark daarbuiten gezocht (als in n lekker stukkie rijden). Er zitten daar 3 van die parken vlak bij elkaar, dus voor de liefhebbers.

 

 

wesernleone1.westernleone2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sterrenwacht

Hier ben ik omhoog aant rijden, naar n sterrewacht die ik al n hele tijd boven op de berg had zien staan. Deze ligt iets ten noorden van Gergal, maar je ziet m al vanuit Tabernas. Het spaans/duitse sterrenkundig centrum ligt op de 2268 meter hoge Calar alto. Men kan hier rekenen op minimaal 200 wolkenloze nachten per jaar.

uitzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rotsen

Let op de rotsen op de achtergrond. Dit is op de A92 richting Guadix. Aan de linkse kant van de weg kijk je uit op de Sierra Nevada. Zou het gebied in de USA hierna genoemd zijn?

 

 

 

 

rotswoning

 

 

En de woningen, die bouwen ze in de rots. Alleen de gevel is zichtbaar. Dit huis staat in Guadix.

 

 

 

 

En na terug gereden te zijn, daags erop weer die kant op, met n duidelijk doel. Granada. Daarin bevind zich het Alhambra. Of "Al medinat Alhamra", zoals de moren het noemden. Dit is n toch wel erug mooi morenpaleis.

Paleis Karel V

 

Dit is het paleis van Karel V.

 

 

 

Karel V binnen

 

 

 

 

De binnenkant van het Paleis van Karel V. Erug indrukwekkend.

 

 

 

 

 

 

Nasride Paleis

Dit is in het Nasride Paleis. Op elk stukje muur staat tekst. Supergave pilaren. Supergaaf.

 

 

nasride paleis

 

 

Het bogenwerk is very nice. Enigste nadeel is dat er hier wel erg veel touristen rondrennen, maar dat is ook niet gek. Dit is echt de moeite. Ook hier zie je aan de binnenkant van de bogen nog stukken tekst zitten.

 

nasride paleis

 

Kijk ook naar boven, het dakwerk mag er zijn!.

 

 

 

nasride paleis

 

 

 

 

 

nasride paleis

 

 

 

 

 

nasride paleis

 

 

 

 

 

nasride paleis

 

 

 

 

Paleis Karel V

 

 

 

 

 

Dit zijn versieringen op de muur van het Paleis van Karel V.

 

 

poort naar Alcazaba

 

Dit is de poort die naar het Alcazaba leidt. Het Alcazaba is het Militaire gedeelte van de Paleisen. Dit bevind zich op het hoogste gedeelte, met mooie uitzichten over de stad heen.

 

 

 

 

 

 

 

paleizen

 

 

Dit is het zicht op de Paleisen vanuit het Alcazaba. Voorgrond Karel V. Daarachter Nasride paleis.

 

 

 

 

 

 

portugal88.jpg

 

 

Dit is genomen binnen het "militaire" gedeelte (Alcazaba), tevens het hoogstgelegen.

 

 

 

 

portugal89.JPG

 

 

 

En van hieruit heb je zeer mooie uitzichten over Granada!

 

 

 

portugal90.JPG

 

 

En dit soort zeer karakterestieke poorten zie je verschillende binnen het Alhambra

 

 

 

 

 

 

 

portugal91.JPG

 

Binnen het terrein van het Alhambra zijn ook best mooie tuinen te vinden (nu ben ik nie zo'n geweldige tuinman, maar t ziet er wel erg goed uit).

 

 

 

portugal92.JPG

 

 

 

 

N uitzicht over n stuk van het complex.

 

 

 

 

portugal93.JPG

 

Vlak bij Granada vind je de weg die naar de hoogste berg leid in de Sierra Nevada. Op weg omhoog wordt je getrakteerd op schitterende vergezichten

portugal94.JPG

 

 

 

 

 

 

portugal95.JPG

 

Dit moet volgens mijn (oude) reisgids de hoogste bergpas zijn binnen europa, waar je met de auto op kan. Helaas (of toch niet?...neh) is deze weg afgesloten, er rijden alleen taxi busjes en ezels/paarden omhoog. De bergpunt op de achtergrond is de hoogste berg van de Sierra Nevada, de Pico Veleta (3398 M). Ik koos voor het oudste vervoermiddel om hier omhoog te komen, en dat is dus de benenwagen. N lekker stukkie wandelen dus.

 

 

portugal96.JPG

 

 

 

Dit is dus zwaar absurd! Ik heb vroegah ook wel s in de sneeuw gestaan op n berg, maar hier is het beneden in Granada dus gewoon 40 graden!!. En hier ligt potdorie nog sneeuw?!. Te maf, zei de gek terwijl ie zwetend de heuvel op strompelde.

 

portugal97.JPG

 

Nog meer sneeuw, samen met n leuk uitzicht.

portugal98.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

portugal99.JPG

 

Hier op de achtergrond zie je t plaatsje Pradollano (2100 M). Hier had ik mn brommer staan. T bestaat eigenlijk alleen uit n paar hotels, en that's it. Swinters is dit zwaar wintersportgebied. Iets verder naar voren zie je n sterrenwacht ofzoiets.

 

 

portugal100.JPG

 

 

En hier zie je te top van de Pico Veleta. Ik ben er niet bovenop geweest, na n paar uur lopen, en n zon die toch wel haast had om onder de horizon te komen, ben ik na n tijdje omgedraaid. Doordat ik in de wolken kwam, werdt het uitzicht er ook niet echt mooier op, jammer genoeg. Iets verder naar benee was dat wel perfect.

 

 

portugal101.JPG

 

 

En n blik de andere kant op, op het dorpje. Toch wel jammer dat je niet n keer over deze weg kan vlammen, had me wel leuk geleken. Maar ach, lopen is ook gezond toch?

 

 

portugal103.JPG

 

 

 

Op weg naar beneden kwam ik n paar locale bewoners tegen: 4 berggeiten.

 

 

 

portugal102.JPG

 

Samen met hun zakte ik af, en hier zie je er een denken "wanne maffe hollander..."

 

 

 

portugal105.JPG

 

 

 

En hier gaan ze onder de hekken door (die er denk ik staan om swinters de sneew tegen te houden??), en mag ik verder weer alleen afdalen.

 

 

portugal104.JPG

 

 

En hier is de een na hoogste piek, de pto. de veleta (2500 M)

 

 

 

 

portugal106.JPG

 

En doordat de zon aant ondergaan was, dacht ik "laat ik s n schaduwfoto maken van dn suuz".

 

 

 

 

Portugal107.jpg

 

En altijd ff bij n bordje voor het broodnodige "bewijsmateriaal" ;)

 

 

 

 

portugal108.JPG

 

 

 

 

Op weg naar beneden, zag ik, door de ondergaande zon, ontzettend mooie uitzichten met veel roodkleuren en schaduwen erin. Maar zoals ik al dacht, op de foto komt dit niet over. In t echt was dit schitterend.

 

 

 

portugal109.JPG

 

N zonsondergang in the desert, zoals ie achter de heuvelrug verdwijnt. Alweer zoals gedacht, nog niet half zo mooi als in t echt.

 

 

 

 

 

portugal110.JPG

 

Nog een laatste foto van de woestijn, met de motor weer zwaar bepakt, om richting hollanda te gaan. Jammer genoeg, want de weidsheid en de rust van dit gebied (en de lekkere warmte :D), is echt wel iets voor mij.

 

 

 

 

 

 

 

Na 7652 km was er dus geen enkel schoon plekje meer te vinden op de brommer, maar t was zeer zeker n mooi ritje.

portugal111.JPG

 

Portugal112.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb mezelf ernstig vermaakt, en toch de hitte gevonden die ik zocht. (k heb het alleen nog steeds niet TE warm gehad...de zoektocht gaat verder ;)). In Portugal zijn de mensen iets relaxter dan in Spanje, maar verder is er weinig verschil. Spanje is vooral bij Tabernas erg mooi, als je daarvan houd (ikke wel dus). Maar ook portugal is erg de moeite waard. EN...Ik heb in de woestijn gestaan....doel bereikt!!